Ik was in de buurt, waarom kreeg ik geen NL-Alert?

Ik was in de buurt. Waarom kreeg ik geen NL-Alert?
Als je al eens het NL-Alert controlebericht hebt ontvangen, dan weet je dat je telefoon goed is ingesteld en je ook een NL-Alert ontvangt bij een noodsituatie bij jou in de omgeving. Heb je het NL-Alert niet ontvangen? Daar kunnen meerdere redenen voor zijn.

  1. Geen contact me een zendmast.
    Je ontvangt alléén een NL-Alert als jouw mobiele telefoon contact heeft met een zendmast die het NL-Alert uitzendt. Als je geen verbinding hebt met een zendmast, dan krijg je geen NL-Alert. Bijvoorbeeld als je telefoon uit of op vliegtuigstand staat of tijdelijk geen bereik heeft.
     
  2. Telefoon buiten uitzendgebied.
    Het kan zijn dat je dicht bij het incident bent, maar niet in het uitzendgebied. Bijvoorbeeld omdat de wind de rook de andere kant op blast. Of als je telefoon geen verbinding maakt met een zendmast die het NL-Alert uitzendt terwijl je je wel in het uitzendgebied bevindt. Dit gebeurt vaak als je aan de rand van het uitzendgebied bent. Je telefoon kan bijvoorbeeld de dichtstbijzijnde zendmast die het NL-Alert uitzendt, niet bereiken, omdat er een groot gebouw tussen jou en de zendmast staat. Je telefoon zoekt dan contact met een andere zendmast. Dit kan een zendmast zijn die wat verder buiten het uitzendgebied staat en daardoor geen NL-Alert uitzendt. Ook kan het zijn dat je telefoon nog verbinding heeft met een zendmast op een locatie waar je eerder bent geweest. Je telefoon blijft verbinding maken met deze zendmast, omdat het signaal voor jouw telefoon voldoende is. Sommige zendmasten hebben een bereik van wel 20 kilometer. 

NL-Alert is niet alleen op je mobiele telefoon te zien. Zie je een NL-Alert? Lees meteen het bericht, kom in actie en help anderen ook daarbij!